середа, 27 грудня 2023 р.

Перелік документації асистента вчителя


 

Сьогодні я хочу вам розповісти про перелік документації асистента вчителя, який використовується у ліцеї №19 ім. О. Коблиняскьої Чернівецької міської ради.

За структурою, ми можемо виокремити наступні види обов’язкової документації асистента вчителя:

1.     Папка асистента вчителя

2.     Портфоліо дитини

3.     Щоденник спостереження за дитиною

4.     Характеристика на дитину

5.     Річний звіт про роботу асистента вчителя

6.     Звіт про дистанційну роботу

7.     Звіт про проходження курсів підвищення кваліфікації

Давайте детальніше поговоримо про кожен вид документації.

Папка асистента вчителя містить наступні положення: план роботи асистента на рік, план самоосвіти, графіки роботи асистента вчителя та дитини. На титульному листі зазначається прізвище, ім’я та по батькові учня, клас, де він навчається, його домашня адреса та контакти батьків або опікунів.

Річний план роботи асистента вчителя містить 5 розділів. Розділ 1  містить інформацію про роботу з документацією, яку асистент вчителя має виконати протягом року. Тут ми зазначаємо і наукову літературу, з якою маємо намір ознайомитись, і нормативно-правові аспекти роботи, тощо. У другому розділі річного плану роботи ми зазначаємо організаційну та навчально-корекційну роботу. В даному розділі ми вказуємо і засідання команди супроводу, і розробку ІПР, а також співпрацю з практичними психологами, логопедами та соціальним педагогом. Третій розділ присвячений особливостям співпраці асистента вчителя з іншими спеціалістами, особливо із фахівцями з інклюзивно-ресурсних центрів, відвідування науково-методичних семінарів, творчих майстерень, засідань команди супроводу. У 4 та 5 розділах річного плану зазначається робота з батьками та громадськістю (це і участь у форумах, надання необхідної інформації та консультування батьків тощо) і методична робота асистента, яка є багатовимірною та багатовекторною. 

План самоосвіти асистента вчителя, де варто вказувати усі види наукової, освітньої, методичної роботи асистента. Також тут варто зазначати і назви запланованих курсів фахової перепідготовки.

 Графік роботи асистента вчителя та дитини можуть різнитись, адже робоче навантаження асистента вчителя – 25 годин на тиждень, тоді як у учнів (особливо старших класів) може бути понад 30 робочих годин.

Що стосується портфоліо дитини з ООП,  варто зазначити, що воно постійно доповнюється та оновлюється новими видами робіт, які створила дитина. Це можуть бути малюнки, зразки самостійних робіт, індивідуальні картки, тощо.

Окремо хочеться виділити щоденник спостереження за дитиною з ООП, адже завдяки даному документу ми маємо змогу відслідковувати динаміку розвитку дитини. Асистенти вчителів ліцею №19 м. Чернівці мають власний розроблений зразок, де вказуються дані про дитину; розклади занять та корекційних годин учня, записи ведуться щоденно. Тут зазначається основна інформація про дитину, а саме – урок, який відвідується, тема заняття, особливості поведінки, навчальної діяльності, співпраці з вчителями та однокласниками протягом уроку, допомога асистента та вид домашнього завдання. Такий вид щоденника спостереження є дуже зручним, адже його легко заповнювати протягом навчального процесу. Окремо хочемо виділити місячні моніторинги, який дає змогу узагальнити дані щоденних спостережень за учнем з ООП.

Що стосується педагогічної характеристики, яку складає асистент вчителя, то варто зазначити, що в ній зазначається особливості соціального розвитку дитини. Не варто давати оцінку навчальному процесу, адже це не входить у обов’язки асистента вчителя. Варто зазначити виключно те, як учень поводить себе на тих чи інших уроках, але не заглиблюватись в аналіз.

Що стосується річного звіту асистента вчителя, то тут ми подаємо детальний аналіз нашої діяльності протягом року, що включає у себе не тільки роботу з учнем з ООП, а й самоосвіту, громадську роботу тощо.

Враховуючи те, що ліцей №19 працює в режимі змішаного навчання, ще одним із важливих документів асистента вчителя є звіт про дистанційне навчання, у якому зазначаються форми роботи асистента вчителя з учнем під час дистанційних днів. Варто зазначити, що в даному звіті ми вказуємо всі види роботи, які проводимо з учнем дистанційно.

Також ми щорічно здаємо звіти про курсову перепідготовку, де вказуємо всі пройдені курси підвищення кваліфікації, а також зазначаємо курси, які плануємо прослухати наступного року.


Немає коментарів:

Дописати коментар